A képzésről - Tájékoztató a 2017/2018-as tanévre

 

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán induló a „Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester” képzés legfontosabb célja a magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget biztosító oktatás megvalósítása. Ugyanakkor a termékek előállítását megalapozó, valamint a piaci, jogi és vállalkozási ismereteket biztosító tantárgyak is hangsúlyosak a képzésben. Mindezek mellett a résztvevők kötelező és fakultatív tantárgyak elvégzése során a csokoládé- kávé- és teakultúrától az érzékszervi minősítésen keresztül a termékek táplálkozástudományi vonatkozásáig tartó témakörökkel is megismerkedhetnek.

 

A résztvevők olyan ismeretekre tesznek szert, amelyek alapján képesek lesznek akár önállóan is kiváló minőségű termékek gyártására, a csokoládé-, kávé- vagy teakészítő üzemek szakmai és vezetői feladatainak ellátására, de akár saját üzemet is menedzselhetnek. Az oktatásban a Szent István Egyetem legkiválóbb szakemberei mellett az adott szakterületeken nagy múltra visszatekintő vállalatok szakértői vesznek részt.

 

Legfontosabbnak azt tartottuk, hogy minden tantárgyat olyan oktatók tanítsanak, akik saját maguk is elismertek a szakterületükön. Az egyes tantárgyak keretében számos olyan vállalat és szakmai szervezet szakemberét látjuk vendégül néhány órás előadások keretében, amelyek meghatározóak a mai magyar piacon.

 

Mindemellett úgy gondoljuk, hogy a csokoládé-, kávé- és teakészítést nem lehet kizárólag könyvből vagy előadótermekben elsajátítani, az elméleti tudás megszerzése mellett kifejezetten nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati ismeretek elsajátítására. A képzés résztvevői az Élelmiszertudományi Kar jól felszerelt laborjaiban és tanüzemében mélyíthetik el készségszinten az elméletben megtanultakat. Emellett minden oktatási félévben tanulmányi túrára indulunk, amelynek keretében megismerkedünk hazánk jelentős gyártóival és elismert szakembereivel.

 

A képzés adatai

 

A képzés 4 félévből áll. Az első három félévben hallgatják a résztvevők a kötelező tantárgyakat. A 4. félévben legalább egy fakultatív tárgyat kell a hallgatóknak teljesíteniük, és lehetőség nyílik az esetleg elmaradt vizsgák pótlására. Ugyancsak a 4. félév feladata a szakdolgozat készítése és ebben a félévben kerül sor az államvizsgára is.

 

Az oktatás levelező tagozaton folyik, félévenként hétszer két napos kurzusok keretében. A tanórákat a tanulmányi időszakban átlagosan kéthetente péntek délutánonként és szombatonként tartjuk. A képzés díja 275.000 Ft/félév. A 4. félév az első 3 félév sikeres teljesítését követően ingyenes. A Diákhitel Központ Zrt. diákhitele igénybe vehető. A képzés díja magában foglalja a műszerek, berendezések, illetve a felhasznált nyersanyagok, segédanyagok, valamint a tanulmányi utak költségeit is.

 

A képzést lezáró oklevél

 

A Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakirányú továbbképzésben megszerezhető oklevél tartalma az alapképzettségtől függ.

 

A képzésen a szakirányú – agrárképzési területen mérnöki (pl. agrármérnök, élelmiszermérnök, kertészmérnök), vegyészmérnöki, biomérnöki, környezetmérnöki, vegyipari gépészmérnöki vagy mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki – oklevéllel rendelkezők Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök képzettséget szerezhetnek. Más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettségű hallgatók Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek.

 

A Csokoládé-, kávé-, teakészítő mester szakmérnök és szaktanácsadó képzés tanterve

 

Alaptárgyak

  • Műveletek és berendezések

    • Műveletek gyakorlat

  • Nyersanyagismeret és -minősítés

    • Alapanyag gyakorlat

  • Élvezeti cikkek kémiája

  • Élvezeti cikkek mikrobiológiája

  • Csokoládé-előállítás technológiája

    • Temperálási és töltelékkészítési gyakorlat

    • Táblás termékek és pralinék készítése gyakorlat

  • Kávétermékek előállításának technológiája

    • Kávépörkölési stílusok gyakorlat

  • Teakészítmények előállításának technológiája

    • Teablendek készítése gyakorlat

  • Kisüzemi és kézműves technológiák - gyakorlat

  • Termék- és technológiafejlesztés

  • Érzékszervi minősítés

    • Érzékszervi minősítés gyakorlat

  • Minőségbiztosítás és minőségvizsgálat

  • Csokoládé-kávé-tea kultúra

  • Piaci ismeretek

  • Vállalkozásmenedzsment

  • Élelmiszerjog

  • Marketing

  • Fakultatív tantárgy*

  • Tanulmányi szemle és beszámoló

  • Szakdolgozat

 

Választható tárgyak

  • Alapvető barista ismeretek

  • Élvezeti cikkek táplálkozástudományi vonatkozásai

  • Aromakészítmények